Foto: Rebecca Thorslund

Sju frågor till Jesper Sipola

Den 30 september debuterar Jesper Sipola med självbiografin ”Obetrodd: Tills livet blev mitt att påverka”. Här svarar Jesper på sju frågor om sin bok, sig själv och sitt författarskap.

1. Vad fick dig att skriva boken?
– Sedan tolv års ålder har jag haft en känsla av att vilja berätta min historia, bland annat för att det är få i min omgivning som känner till den. Jag växte upp i en mindre ort i Sverige, där de flesta visste att något var på tok med mig, men de visste inte mer än så. Mina boktankar väcktes på nytt när jag började studera på universitet och intressera mig mer för det svenska språket. Jag läste även en retorikkurs på universitetet som eskalerade mitt nyfunna intresse.

2. Hur lyckades du ta steget att färdigställa din bok?
– Från konkret tanke till inskickat manus tog det knappt åtta år. När jag kände mig klar, använde jag mig av internet för att hitta ett bokförlag som stack ut i mängden. Jag fann Divinamedia Publishing som kommunicerar i termer om att bidra och att föra kunskap och perspektiv vidare. Det gillade jag. Jag letade även efter en partner med ett personligt bemötande som ville vara engagerad i mitt projekt.

3. Berätta om din bakgrund och nuvarande situation
– Jag bor i Örebro med sambo, två söner och hunden Charlie. Sedan barnsben är jag en idrottskille, även om jag numera inte utövar något kontinuerligt utan mer på hobbynivå för vardagsmotionens skull. Livet med barn gör att familjen får anses som ett av mina större intressen. Vi försöker vara noga med att uppleva livet tillsammans, både i smått och i stort. Jag har en kombinerad universitetsutbildning inom företagsekonomi och informatik, med en önskan om att arbeta i de båda områdenas skärningspunkt. Just nu är jag anställd som systemspecialist på ett företag i Örebro. Ju mer tiden går, desto mer vill jag lära mig. Den känslan accelererar utan tvivel antalet intressen i mitt liv.

4. Hur är det att arbeta som författare och vad har du lärt dig på vägen?
– Jag som älskar struktur, rutiner och ramverk i livet har fått kämpa en del. Det går inte att arbeta kronologiskt som jag tänkte från början. I stället har innehållet till varje enskilt kapitel kommit till mig och skrivits ned ostrukturerat. Sena kvällar, tidiga morgnar och ibland mitt i maten. Det som var avgörande för mitt skrivande var tillfället då jag insåg värdet av min dagsform. Det går inte att krysta fram ett flyt i skrivandet, helt plötsligt är det bara där. Jag har också lärt mig att ett bokprojekt är mycket mer omfattande än vad jag trodde från början.

5. Hur tänker du att man når framgång som författare och i livet som helhet?
– Allt jag kan säga är att man som författare måste vara beredd på att investera mycket tid om man ska lyckas skriva klart ett bokmanus och även ta sig igenom processen att ge ut en bok. När det gäller livet i stort, är det svårt att undvika klyschor, men jag tror det är viktigt att framför allt blicka framåt, eftersom det bara är framtiden man kan påverka. Ingen tjänar på att älta, gräma sig och grubbla. Det är också viktigt att omge sig med människor som ger energi och att inte ha för höga förväntningar på sig själv och sin omgivning. Vi bör inte heller vara rädda för att be om hjälp. Ensam är inte starkast.

6. Vad är utmärkande för din självbiografi som släpps nu i september?
– Trots att boken inleds med en svår period i mitt liv, när jag blir oförklarligt sjuk i yngre år, har jag valt att rikta större fokus på det positiva. Jag formulerar det som insikter jag bär med mig av att bli ofrivilligt distanserad till mitt eget liv. Jag beskriver vad livet kan ge tillbaka om man är nyfiken, medveten och mottaglig för förändring. Jag har kommit fram till att man kan påverka en hel del och ge sig själv förutsättningar för att må bra. Vi kan påverka hur lyckliga vi är och vi kan också påverka hur vi trivs med vår vardag. Jag har stött på alltför många människor som knorrar om livet av ren reflex, som att livet är emot just dem. Det kan vara ett jobb de har fastnat på, en person i deras närhet som de inte trivs med eller att livet fyllts med avund för att det känns som om alla andra människor vågar och lyckas. Det klart att man måste gnälla ibland, men det är aldrig bra att fastna i gnällfasen.

7. Vem tänker du kan ha glädje av att läsa din bok?
– Boken vänder sig både till nyfikna personer, som vill ta del av andras personliga resor, och till personer som själva har drabbats av oförklarlig sjukdom men även till deras anhöriga. Det finns ett stort mörkertal kring hur många familjer som drabbas av oförklarlig sjukdom, och det drabbar inte enbart en individ utan alla i individens omgivning. Min resa slutade väl, men olyckligtvis gör inte alla det.

Läs mer om Jesper

Pressmeddelande

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.