Foto: Goldi Sundahl Borius

Per Anders Borius

FÖRFATTARE

Per Anders Borius
Per Anders Borius

Per Anders Borius har arbetat som gymnasielärare samt universitetsadjunkt, forskare och lärare vid Lunds universitet, SLU och Malmö universitet. Sedan 2004 driver han eget företag med inriktning på kommunikation, retorik, ledarskap, personlig utveckling och talekonst.

– Att skriva är en livsuppgift för mig. Mitt samlande och plitande har pågått ända sedan småskolan. På senare tid har jag insett att jag har en viktig uppgift i att vårda det enskilda minnet och vår gemensamma historia. Jag väljer då att inte bara se minnet och vår historia som en återblick och reflektion, utan även som en viktig kompass och beredskap inför framtiden, säger Per Anders.

Den största inspirationskällan för Per Anders är språket. När han skriver använder han så kallad automatisk skrift och låter ordsjoken vila, för att sedan ta fram dem och se om de fått en ny betydelse. Saknar han ord, skapar han helt enkelt nya ord. Dessutom översätter han texter mellan fyra språk och knåpar med kortspråk som haikus och aforismer.

Andra viktiga inspirationskällor är utlandsvistelser och de personliga möten resorna har fört med sig. Han har rest i cirka 60 länder och bott och arbetat i fem av dessa, vilket har resulterat i en stor mängd resebrev och -journaler. I hans arkiv finns även epistlar och dagböcker. 

Debutverket En flanörs betraktelser bjuder på en kavalkad av underfundiga aforismer som sätter luppen på den urbana mannens vilsenhet och identitetskris.

– Boken blev till i ett av mitt livs många vägskäl. Min far gick bort och jag blev plötsligt äldst i familjen. Gud knackade på dörren och jag öppnade den på glänt. I samma veva fick ”metoo”-rörelsen mig att fundera både på mig själv som man och på andra män som män. Efter att tidigare ha sett skrivandet som en slags ensamvandring, var tiden mogen att inviga andras sinnen.

En flanörs betraktelser ska läsas av den anledningen att våra minnen – inte endast de privata, personliga och reellt egna – är vår största skatt. Om vi inte förhåller oss till denna rikedom, dömer vi oss själva till ett både historielöst och framtidsfritt liv.

I MEDIERNA

Svensk Bokhandel – Nya böcker

Svensk Bokhandel – Debutantporträtt

Boktugg – debutantporträtt

Smakprov

Pressmeddelande

EN FLANÖRS BETRAKTELSER

En flanörs betraktelser
En flanörs betraktelser : Män och andra märkligheter

En flanörs betraktelser sätter luppen på den urbana mannens vilsenhet och identitetskris med en kavalkad av underfundiga aforismer och reflektioner. Boken vilar på minnen, arkiv och observationer av män som lever sina liv i stadens ljus, ljud och ensamhet.

Som läsare bjuds du på en vandring genom den överplanerade stadens onaturliga beröringspunkter. En stad som skapats på ett sluttande ritbord, med växtlighet som aldrig anat sitt naturliga habitat och konstprodukter som skapar en falsk känsla av hemtrevnad.

Den urbana miljön är både pervasiv och invasiv; den kan beröra, beröva eller bedöva. Här finns män som antar en mängd olika skepnader, med allt från heltäckande tatueringar och ansiktshår ”trimmade som bonsaiträd”, till olika former av kändisattribut och huvuden som rakats för att ”klippa banden till morfars hämtehår”.

Bokens ömsint sarkastiska anslag gör den underhållande att läsa, samtidigt som den blottar samtida tragiska fenomen på ett träffsäkert sätt. Det gör boken till ett värdefullt tidsdokument över såväl det enskilda minnet som vår gemensamma historia.

Boksläpp: Boken släpps den 3 april 2024 och distribueras via Stardist.

ISBN: 978-91-9866-038-8

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.