Malin Sellergren

Sju frågor till malin sellergren

Den 27 januari debuterade Malin Sellergren med sagoboken ”Den gyllene dalen”. Här svarar hon på sju frågor om sin bok, sig själv och sitt författarskap.

1. Vem riktar sig boken till och vad handlar den om?
– Den huvudsakliga målgruppen är barn i åldern 6-12 år, men på många sätt är det en all-åldersberättelse som tar upp eviga teman som liv och död, meningen med livet, sorg, frihet, mod och drömmar. Bokens huvudperson är barnhemsflickan Elara som längtar efter att finna en plats där hon kan vara sig själv och inte behöver anpassa sig efter barnhemmets alla krav och regler. När hennes lillebror dör i lungsot, bestämmer hon sig för att finna ”Den gyllene dalen” – en magisk plats där hon kan få ett friare liv och kanske även återförenas med sin bror.

2. Vad fick dig att skriva boken?
– Under många år hade jag samlat på mig högar av texter men jag hade ännu inte skrivit någon längre berättelse. Men så en eftermiddag, efter att jag varit på en helgkurs i bilderboksskapande, åkte jag förbi T-centralen i Stockholm för att köpa några skor i en nyöppnad butik. Butiken visade sig inte ligga där jag trodde, så jag började planlöst vandra runt i Gallerian och frågade människor jag mötte om de hade någon aning om var butiken kunde ligga. Men ingen visste ens att det öppnat en ny butik. Till sist gav jag upp och åkte hem, men på tunnelbanan tänkte jag igenom vad som just hänt och insåg att det skulle bli intrigen till en saga som jag hade börjat skriva. När jag kom hem skyndade jag mig att skriva ner mina tankar och det blev starten till ”Den gyllene dalen”.

3. Vad har du lärt dig på vägen?
– Att skriva och illustrera den ”Den gyllene dalen” har hjälpt mig att bearbeta mitt eget liv och min barndom på ett symboliskt sätt. Den där känslan av att inte riktigt passa in och vara lite annorlunda följde mig genom barndomen. Vuxna i min närhet fanns sällan där känslomässigt, vilket bidrog till att jag ofta dagdrömde mig bort. Antagligen tycker nästan ingen som tittar tillbaka på sin uppväxt att den har varit perfekt, men i dagens stressiga samhälle finns det nog väldigt många barn som känner sig förbisedda och därför kan relatera till bokens huvudkaraktär, Elara.

– Egentligen tror jag att de flesta i västvärlden börjat inse att prylar, pengar, status och framgång förstås är väldigt trevligt, men att det som verkligen betyder något, och det som många saknar, är djupa relationer, gemenskap, samvaro och en känsla av att bli sedd och älskad för den man är. Precis så är det i ”Den gyllene dalen”, för där är livet som allra bäst; där råder alltid lek och fest.

4. Berätta om din bakgrund
– Alla har vi olika överlevnadsstrategier när livet känns tungt och jobbigt. När jag började i sexan upptäckte jag snart att något omvälvande hade hänt under sommarlovet. Tidigare hade jag älskat rasterna, eftersom vi brukade göra alla möjliga lekar då. Vi lekte burken och blindbock, byggde kojor, sålde blommor, gjorde sångleken och spelade King. Men i sexan var den tiden förbi. Plötsligt hade vi blivit ”för stora för att leka”, men jag saknade det. Jag tyckte inte alls att det var lika roligt att bara sitta och prata på rasterna eller gå ner till torget och köpa godis. Jag saknade magin, och när lektionerna blev alltför långtråkiga brukade jag dagdrömma mig bort till andra världar där allt var på mitt sätt.

– Tomrummet som leken lämnade efter sig behövde fyllas på något sätt så jag började snart ta hjälp av böckernas magiska universum. På sommarloven läste jag högar av böcker och det bästa jag visste var att hitta ett bokpaket i brevlådan från ”Fantasy bokklubb”. När det inte räckte för mig att läsa böcker, började jag själv skriva. Jag skrev både dikter och noveller och älskade även att måla, pyssla och hitta på olika typer av spel. När jag skapade kände jag äntligen att livet var meningsfullt och intressant, och med hjälp av skapandet kunde jag även bearbeta jobbiga händelser i livet.

5. Berätta om din nuvarande situation
– Jag bor i Stockholm och har studerat konst, design, barnkultur och kreativt skrivande på olika skolor och universitet. Under en period jobbade jag som grafisk designer på en designbyrå, men jag kände att det jobbet inte var helt rätt för mig. Numera arbetar jag som konstnär, illustratör, formgivare och dekorationsmålare. Jag håller även i målarkurser för barn på Medborgarskolan Lidingö. Jag har tidigare gett ut en diktsamling och illustrerat kapitelboken ”Klinga och Kapulko i rymden”.

6. Hur tänker du att man når framgång som författare?
– Det är svår fråga, eftersom jag bara är i början av mitt författarskap. Men jag tänker att grunden för framgång som författare i första hand handlar om att skriva en bok som man kan känna sig riktigt stolt över, där man följer sin inre vägledning och skriver om det som känns sant och äkta för en själv. I stället för att försöka anpassa sitt manus efter vad som förväntas sälja bäst, bör man tänka att om något är sant för en själv och stärker en under skrivandet, så kommer det antagligen att vara sant även för andra.

– Om ”Den gyllene dalen” även kan hjälpa andra att hämta kraft, harmoni, hopp och styrka från berättelsen, så är all den tid jag lagt ner på projektet inte varit bortkastad. När boken väl är klar handlar det nog mer om konsten att göra sin bok så synlig som möjligt, och finnas tillgänglig på så många platser som möjligt för att den ska bli lätt att hitta för alla som behöver den.

7. Varför ska vi läsa din bok?
– Min förhoppning är att ”Den gyllene dalen” ska stärka andra att tro mer på sig själva och våga kasta sig ut i det okända. Vi förtjänar alla att leva i en gyllene dal, där vi kan bli sedda och älskade för de vi är och där våra djupaste drömmar kan förverkligas. Vi lever i en ovanligt turbulent och föränderlig tid, där det kan vara lätt att tappa fotfästet och gå in i prestations- och konkurrenstänk. Genom att stanna upp och finna tid för reflektion och eftertanke, blir det lättare att hitta sitt lugn och sin egen inre styrka.

Läs mer om Malin

Pressmeddelande

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.