Gunilla Fagerholm

Vem är gunilla fagerholm – divinamedias nya författare?

Efter att Gunilla Fagerholm flyttat till Spanien var hon tvungen att avregistrera sig som egenutgivare och söka efter ett svenskt förlag att samarbeta med. På Facebook fick hon svar från Divinamedia Publishing och bestämde sig för att ge oss en chans. Gunilla har tidigare gett ut fyra böcker som nu kommer i nyutgåvor som e- och ljudböcker från Divinamedia Publishing. Här går vi närmare in på Gunillas bakgrund och vad som förde in henne på banan som författare.

Gunilla Fagerholm föddes i mitten av 1940-talet och växte upp i Stockholm i en internationell miljö, vilket tidigt väckte hennes intresse för resten av världen. Efter avslutade språkstudier vid Stockholms universitet började hon arbeta inom resebranschen. Det var ett naturligt val med tanke på hennes lust att utforska främmande kulturer och språk. Gunilla arbetade bland annat på flygbolaget Iberia och gick därefter över till ett företag som sålde tomter och hus i Spanien. Under en tid arbetade hon på Bonnierföretagen i Stockholm, men efter en flytt till Göteborg började hon arbeta hos Nyman & Schultz Resebyråer.

Efter 15 år i resebranschen bytte hon inriktning och etablerade sig som datorkonsult i samma bransch. Under Gunillas första äktenskap fick hon två söner: Christian och David. År 1992 träffade hon sin andra man – Bertil. Eftersom båda arbetade väldigt mycket, bestämde de sig för att resa till Kenya för att vila upp sig ett par veckor. Under resan insåg de att de ville få ut mer av livet och bestämde sig för att byta ut det bekväma förortslivet mot en lerhydda på ett före detta kenyanskt majsfält. De ville hjälpa fattiga och sjuka och samtidigt få möjlighet att vaska guld. Men i deras blåögda jakt på paradiset råkade de ut för problem och tvingades att återvända till Sverige.

SJÄLVBIOGRAFISK DEBUT

Efter återkomsten till Sverige 2001 började Gunilla samla ihop dagböcker, faxkopior, brev och annat från åren i Afrika. Några år senare började hon även skriva ner sina tankar. Skrivandet resulterade i hennes första bok: Blåögd i luhyaland. Boken följdes upp 2013 med … och Nillan bet ihop och log som handlar om hennes barndom och uppväxt i Stockholm och Bromma. Hon ville visa hur värderingar förändras med åren.

– Att födas och växa upp på 1940-talet skiljde sig dramatiskt från hur det är att växa upp i dag. Samtidigt ville jag skriva av mig för att bearbeta obehagliga upplevelser och även få fram hur fin och kärleksfull min familj var, säger Gunilla.

2007 drabbades Bertil av en hjärnblödning och Gunilla tog på sig uppgiften som anhörigvårdare. Eftersom hon själv hade drabbats av KOL och hade svåra problem med muskler och leder valde de att flytta till Costa Blanca i Spanien som lär ha ett av världens bästa mikroklimat. Där bor de nu tillsammans med sin golden retriever Dino – döpt efter dinosaurieungen i Fred Flintstone.

Första romanen

Gunillas första skönlitterära bok kom till efter ett vad med Bertil och hans personliga assistent som utmanade henne att skriva en fantasybok. När Gunilla hade en dröm om en ung flicka som skyndade fram i skogarna bredvid Vasaloppsspåret, började hon fantisera om vart flickan var på väg. Det blev startskottet för hennes skrivande, vilket resulterade i Förvridna Sinnen – en äventyrs- och kriminalroman med tonåringen Jenny Johnson från Mora, Minnesota, som huvudperson. Boken följdes upp av Rösterna tystnar som kom ut i januari 2021.

Drivkraft att skriva

Gunilla tror inte att hon hade kunnat skriva en bok om hon inte hade känt sig motiverad nog.

– Jag kan absolut inte tvinga mig själv att skriva. Men när jag väl har börjat, fortsätter jag och då kan jag också skriva på nätterna. Att avsluta en bok är svårare. Det känns som om jag håller på att ta död på personerna i den. Saknaden blir också ganska stor när skrivandet är slut, säger Gunilla.

För att lyckas som författare tänker Gunilla att man ska vara rak, ärlig och ha lätt för att känna empati för andras problem. Men att skriva är en sak och att marknadsföra sina böcker är en helt annan. För att lyckas måste man vara intresserad av marknadsföring och beredd att ta plats.

– Jag älskar att skriva men avskyr att ta plats. Å andra sidan har mitt egentliga mål ändå alltid varit att skriva; jag har aldrig inbillat mig att jag ska bli rik på det.

Gunillas fyra böcker har tidigare getts ut av hennes eget förlag. Hon gjorde inga direkta insatser för att marknadsföra dem. En och annan bok gav hon bort till vänner med en bön att de skulle berätta för sina vänner om böckerna. Trots detta lyckades hon få en del uppmärksamhet, bland annat i några tidningsartiklar och genom egna föredrag i Sörmland. Redan under sin tid i Kenya medverkade hon både i TV och tidningar efter att ha lärt lokalbefolkningen att odla svamp.

Divinamedia Publishing

När Gunilla flyttade till Spanien var hon tvungen att avregistrera sig som egenutgivare och fick söka efter ett svenskt förlag att samarbeta med. På Facebook fick hon svar från Divinamedia och bestämde sig för att ge oss en chans. Hon tyckte också det var roligt med ett nystartat företag med två kvinnor. Många läsare har redan funnit Gunillas böcker, men nu hoppas vi på Divinamedia att fler ska upptäcka hennes medryckande självbiografier och romaner som inte bara bjuder på äventyr och möten med olika kulturer utan även manar till eftertanke kring allt från vänskap och kärlek till sökande efter mening och sammanhang.

Klicka här för att läsa mer om Gunillas böcker.
Klicka här för att läsa vårt pressmeddelande om Gunilla på MyNewsDesk.

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.