Sofie M Eira, foto Alexander Forslund

Sju frågor till SOFIE M. EIRA

Den 12 december debuterade Sofie M. Eira med fantasyromanen ”Storm över Ealdgyd”. Här svarar hon på sju frågor om sin bok, sig själv och sitt författarskap.

1. Vad fick dig att skriva boken?
– Jag påbörjade arbetet med boken för ungefär elva år sedan som en slags verklighetsflykt, en fristad, bort från världens elände. Jag ville ut i fantasivärldar, bland fantasivarelser och spännande äventyr. Jag har genom åren insett att jag har lätt för att bygga upp berättelser med märkliga varelser, karaktärer och spännande äventyr. Nu kan jag inte föreställa mig ett liv utan det.

2. Vad har du lärt dig på vägen?
– Att skriva en bok är fantastiskt roligt, men det kräver bra mycket mer arbete än vad man kanske tror från början, i synnerhet om man ämnar att publicera den. Det är alltså inte så ”bara” att skriva en bok, utan det kräver både engagemang och passion.

3. Berätta om din bakgrund och nuvarande situation
– Jag är 33 år och bor tillsammans med Alexander och våra två döttrar Zoë och Ayline på landsbygden utanför Uppsala. Jag är utbildad arbetsterapeut och arbetar på Barnspecialistmottagningen i Uppsala. Dessutom arbetar jag som litterär konsult i eget företag. Förutom att skriva älskar jag att teckna, läsa, gå på restaurang, promenera i naturen och hitta på saker med familjen.

4. Hur har det varit att samarbeta med Divinamedia Publishing?
– Jag upplever att ni har varit väldigt engagerade i projektet och verkligen har strävat efter kvalitet. Ni är väldigt måna om att författaren får vara delaktig i den utsträckning som går med både manusarbetet och framställandet av boken i sin helhet. Jag kan rekommendera er alla dagar i veckan.

5. Hur tänker du att man når framgång som författare?
– Det gäller att tro på det man skriver och, inte minst, på sig själv. Viktigast av allt är ändå att känna skrivarglädje. Oavsett yrke, hobby eller aktivitet, tror jag att man måste älska det man gör om man vill nå verklig framgång.

6. Vad är utmärkande för ”Storm över Ealdgyd”?
– Liksom andra fantasyböcker berör boken frågor med fokus på ondska, godhet och moraliska dilemman. Det som är utmärkande är att den även tar upp frågor som ”Är allt verkligen svart och vitt eller finns det gråzoner?” och ”Hur snabb ska man vara att döma andras handlingar?”. Boken skiljer sig samtidigt från många andra i genren genom att lägga lite mer fokus på känslor och relationer.

7. Vem tänker du kan ha glädje av att läsa din bok?
– Alla ungdomar och vuxna som älskar äventyrs- och ”high quest fantasy”-böcker – det vill säga berättelser med fiktiva karaktärer som ska lösa ett uppdrag.

Läs mer om Sofie

Pressmeddelande

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.