Magnus Ledin och David Fundin

Magnus Ledin och David Fundin: ”VI vuxna behöver bli mer närvarande i barnens lek”

Med barnboken ”Harry i hög fart” vill Magnus Ledin och David Fundin inspirera barn och vuxna att skapa minnen för livet genom en mer aktiv fritid tillsammans. Här svarar de på frågor om boken och sig själva.

1. Vad handlar boken om och vem riktar den sig till?

– Boken handlar om Harry i Risksätra som gillar äventyr och ”risky play”. Men när han far iväg på sin cykel i hög fart, blir hans pappa orolig och föreställer sig alla möjliga olyckor, berättar bokens författare, Magnus.

– Det är en lättläst bok om riskfylld lek för barn i tidig skolålder. Men vi har också tänkt att vuxna ska läsa boken högt för sina barn, så att de efteråt kan samtala om hur de kan skapa en mer aktiv fritid tillsammans, tillägger David som är bokens illustratör.

2. Berätta om er bakgrund

Magnus:

– Jag är 43 år och bor tillsammans med min fru, Ylva, och våra tre barn Einar, Vidar och Juno i Rönninge, knappt tre mil söder om Stockholm. Jag är utbildad idrottspedagog vid Umeå universitet och har arbetat som universitetsadjunkt och forskningsassistent vid pedagogiska institutionen vid Umeå universitet innan jag började arbeta som utbildningskonsulent på Svenska Budo & Kampsportsförbundet 2008. Sedan några år tillbaka har jag arbetstiteln verksamhetsledare. Mitt liv är min familj och idrott i alla former. Jag är fotbollstränare, spelar golf och springer i spåret.

David:

– Jag är också 43 år och bor i Rönninge med min familj; min fru Elin och våra tvillinggrabbar Albin och Malte. Jag är lärare i bild och SO för årskurserna 4-9 och har arbetat som lärare sedan 2007. Jag auskulterar även kollegor i ledarskap och har pratat i Anna och Philips lärarpod om ämnet. Utöver detta arbetar jag som illustratör för tryck till tröjor, affischer och liknande. På fritiden ägnar jag mig åt innebandy, padel och äventyr med familjen.

3. Hur fick ni idén till boken?

– I mitt arbete stötte jag på begreppet ”riskfylld lek” och hur viktigt det är för barns utveckling. Det slog mig att när vi föräldrar försöker lära, uppfostra och skydda våra barn, begränsar vi ofta deras möjligheter att utvecklas. Jag tänkte på några olika situationer med riskfylld lek som jag upplevt med mina egna barn, hur jag agerade och hur andra vuxna kunde tänkas agera. Det fick mig att inse att vi är rätt ängsliga i vår bedömning av vad barn klarar av och att vi ofta stoppar aktiviteten lite för tidigt, säger Magnus.

– I skolvärlden kan jag se att elever sällan får chans att utveckla sina motoriska färdigheter fullt ut och att de inte längre vågar tro på sin egen förmåga. Ofta får de höra hur saker är farliga och att de inte får göra si eller så för att de riskerar att skada sig. De får sällan chans att testa och utforska sina styrkor och förbättra sina utvecklingsområden. Men bokens budskap är inte att vi vuxna ska släppa ansvaret. I stället bör vi prata om riskerna med leken och sätta upp regler för den tillsammans med barnet. Om vi tycker att det behövs, kan vi också vaka över delar i leken utan att hindra den, alltså låta barnen ägna sig åt riskfylld lek utan att bli bedömda av andra vuxna, säger David.

4. Hur är det att arbeta som författare?

– Jag känner egentligen inte att jag är författare. Det är helt klart ett nytt spår i mitt liv, men ett spår som jag verkligen uppskattar. När det gäller skrivandet, har jag inspirerats av Barbro Lindgren och hennes böcker om Benny. Även Ronja Rövardotter är förstås en viktig inspirationskälla, säger Magnus.

5. Hur är det att arbeta som illustratör?

– Det är ett spännande och roligt jobb. Särskilt att göra bilder som är tydliga för betraktaren med små, roliga detaljer. Nackdelen är att det blir många sena nätter vid ritbordet. I mitt arbete som illustratör inspireras jag av min familj, och en illustratör jag alltid tyckt om är Sonja Härdin som ritade i KP och Bert-böckerna, säger David.

6. Vad har ni lärt er på vägen?

– Det är väldigt inspirerande att arbeta med en bok. Att skapa just en barnbok går ganska fort och är samtidigt väldigt stimulerande, säger Magnus. 

– Det har varit intressant att uppleva hela processen hur en bok blir till. Jag har lärt mig att jag och Magnus har en otrolig samsyn i hur vi vill att böckerna ska vara och att vi kompletterar varandra jättebra. Vi kan bolla idéer i varandras skapande utan att någon tar illa vid sig, säger David.

7. Vad vill ni uppnå med boken på kort och lång sikt?

– Det vore väldigt kul om vi kunde få några vuxna att tänka i nya banor och ge barnen fler möjligheter att utveckla sina förmågor. Eller som pedagogen John Dewey sa: ”learning by doing”. Hos barnen hoppas jag att vi kan bjuda på lite skratt. Samtidigt hoppas jag att boken ska inspirera barn och vuxna att komma på roliga och spännande aktiviteter som de kan göra tillsammans, säger Magnus

– Min förhoppning är att boken ska öka vuxnas förståelse för hur barn vill leka och kanske tänka på hur de själva lekte som barn. Tanken är också att barnen ska lära sig förstå varför vuxna är oroliga och att det ibland kan behövas kompromisser för att leken ska kunna fortsätta, säger David.

Läs mer om ”Harry i hög fart”

Boken kan beställas på bland annat:

Adlibris

Bokus

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.