Michelle Uhlin Lilja

Michelle Uhlin Lilja debuterar med fantasyroman

Fantasyromanen ”Det utdöda folkets väktare” är Michelles första bok i en serie om den unga flickan Aira. Den utspelar sig i världen Acoran som Michelle har arbetat med i närmare tolv år.

Boken är unik eftersom Michelle har skapat en ny magisk värld där det finns märkliga varelser som churoxer, stenhovar och blodtörstiga skymningsmaror. Där får läsarna följa huvudpersonen Aira – en 19-årig flicka som bor med sin bror och sina föräldrar i landet Kiritar.

Idén till huvudkaraktären kommer från vår nuvarande värld där många människor förtrycks på grund av vilka de är – vare sig det gäller kön, etnicitet, sexuell läggning eller politiska åsikter.

– Jag önskar att boken ska bjuda på fängslande läsning för alla tonåringar som gillar fantasy. Att de ska kunna känna igen sig i Airas dåliga självförtroende men också i hennes orubbliga tro på rättvisa. Även om man kanske har fått lida av det förflutna och det negativa i samhället, går det att anamma en vilja att kämpa och överleva, säger Michelle.

Skrivandet en stor passion

Michelle bor i den lilla staden Borensberg på Östgötaslätten med familj, katter och en flock höns. Skrivandet har alltid varit en stor passion. Redan i lågstadiet hittade hon på berättelser med udda karaktärer och i högstadiet började hon skriva fantasy.

Idéerna kommer både från drömmar och det dagliga livet, ibland från filmer, musikstycken eller personer hon har träffat. Andra viktiga inspirationskällor är författare som J K Rowling, Dan Brown, Tolkien och Leigh Bardugo.

För att Michelle ska komma igång med och fullfölja arbetet med en bok krävs en bra grundidé.

– Jag märker direkt om idén inte överlever bortom första sidan. Sedan gör jag efterforskningar inom min genre och bestämmer mig för vilken miljö berättelsen ska utspela sig i. Jag frågar mig hur naturen och samhället ska se ut och vilka olika folkslag det ska finnas.

Hon betonar också att det måste finnas någon form av konflikt för att berättelsen ska bli intressant.

– En konflikt behöver inte vara särskilt tydlig. Den kan vara något internt eller något vagt – det viktiga är att den övervinns i slutet.

DIVINAMEDIA KOM UPP SOM ETT TIPS

Michelle fick kontakt med Divinamedia Publishing efter en rekommendation från en annan författare och lektör på Facebook.

–  Efter att jag blivit klar med mitt manus lät jag några i min familj läsa boken och de gav mig rådet att publicera den. Jag tog en första kontakt med Divinamedia och det kändes det helt rätt, så jag valde att gå vidare.

Att samarbeta med ett förlag som Divinamedia har varit en lärorik process för Michelle.

– Jag har definitivt förbättrats i mitt skrivande och fått goda råd och tips. Jag har också insett att jag klarar att ta kritik på ett bra sätt och kan förändra mina texter efter både andras och mina egna tankar.

Hur är det att arbeta som författare?

– Det är ett lockande yrke som jag har drömt om sedan barnsben. Jag gillar att kunna fantisera upp något, sätta det på pränt och sedan dela mina tankar direkt med andra. Men även att bearbeta saker som hänt i mitt eget liv genom att skriva har varit en räddning för mig.

– Det enda negativa är allt runtomkring, det administrativa, det praktiska, det ”tråkiga” för en kreativ person som jag. Jag önskar att det var enklare, men nu ser jag verkligen fram emot att äntligen komma ut med min första bok.

Läs mer om Michelle 

Pressmeddelande

Har du ett färdigt bokmanus är du hjärtligt välkommen att skicka det till oss. Vi samarbetar både med debutanter och etablerade författare som föredrar ett litet förlag med personligt anslag.